A5. Enllaços troncals
Contingut
Interconnexió de VLANs
Connectar diversos ordinadors a un únic router per crear diverses VLAN no té gaire sentit. En el cas de què volguem connectar entre sí més d'un router, en un principi cal un cable i un port per a cadascuna de les VLANs creades. Per exemple, amb dues VLANs:
Evidentment, això no és gens pràctic, sobre tot a l'hora d'escalar encara més una xarxa amb n subxarxes.
Trunking
Si es vol interconnectar una mateixa VLAN en ubicacions diferents amb un únic cable, només cal que els switchos s’enllacin d’una manera específica: definint-hi enllaços troncals (trunk links en anglès, "tronc d’arbre").
Comandes IOS de configuració
Switch En el simulador, n'hi ha prou amb fer-ho amb les propietats de la interface. Amb comandes de l'IOS cal utilitzar la comanda
switch(config-if)#switchport mode trunk
Router Cal configurar l'adreçament IP en les sub-interfaces del router amb la comanda
router(Config)# interface Fx,y
- on F: FastEthernet, x: Nº interfaç, y: Nº de sub-interfaç
(Només calen dues sub-interfaces)
DTP
A l'hora de gestionar aquest entroncament, Cisco disposa d'un sistema propietari que n'automatitza la gestió, anomenat Dynamic Trunking Protocol (DTP), determinant fins a cinc modes de treball:
- auto (valor predeterminat): si a l'altre extrem l'enllaç s'estableix com a troncal, automàticament s'estableix com a troncal el local
- on: roman sempre com enllaç troncal
- off: no permetis la transformació en enllaç troncal i roman en mode d'accés
- desirable: intenta convertir-te en enllaç troncal.
- nonegotiate: mode manual. El veí a l'altre extrem l'ha de tenir activat també.
Comandes:
switchport mode {access | trunk | dynamic auto | dynamic desirable}.
switchport nonegotiate
(desactivació).
VTP
Afortunadament, no cal configurar en tots i cadascun dels dispositius de xarxa la informació sobre les VLANs. Cisco disposa d'un protocol, anomenat Vlan Trunking Protocol (VTP) el qual propaga la configuració de les VLANs de manera autònoma entre els switchos, en el benentès que es fa referència a VLANs dintre d'un mateix domini. Els tipus de missatge emprat per aquest comunicació és broadcast.
Modes
- VTP server (Mode per defecte)
- Les noves VLAN que es configuren en el server es propaguen a tots els switchos del domini. Una xarxa pot tenir varis servidors per oferir redundància. Per defecte els switchos són servers
- VTP client
- Part del domini sense opció a gestionar VLAN's
- Transparent
- No forma part del domini però reenviar missatges VTP
- Off
- Ídem Transparent sense reenviament
Es pot configurar un password entre membres del domini.
- VTP pruning
- Redueix la congestió de la xarxa, filtra tràfic broadcast. Es configura en el servidor, només per vlan's diferents de la 1 (pruning-eligible). Pruning vol dir "poda".
Consisteix en el procés de no enviar tràfic de xarxa de determinades VLANs cap a determinats switchos que no tenen ports definits per a aquesta VLAN. VTP envia la informació per tota la xarxa sobre quins ports hi ha i on, per tant, els switchos poden decidir no enviar un paquet d'informació cap a una de xarxa on no hi hagi de trobar la VLAN desitjada.
Versions de VTP
Main differences between VTP Version 1 and Version 2:
- Support for Token Ring Vlans
- Version 2 supports consistency checks. This means that when new information about the VTP domain is entered through the command line or some other method like SNMP, VTP version 2 will perform the consistency check. VTP version 2 will not check a VTP frame if is it received from another VTP peer or if the information is obtained from NVRAM. The VTP peer will perfom a MD5 hash check on a VTP frame received from a VTP peer and if it's correct, it will accept the message.
- In VTP version 2, if a switch is in transparent mode, it will forward the message without checking version information. A transparent switch using VTP version 1 will check the domain and version before if forwards the frame.