A1. Model OSI

De Wiki IES Marianao. Departament Informàtica
La revisió el 16:02, 4 ago 2011 per Alex (Discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «torna M7 - Planificació i administració de xarxes == Modelo OSI == L’any 1984 la ISO (Organització mundial de normalització) llença el model de xarxes OSI...».)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

torna M7 - Planificació i administració de xarxes

Modelo OSI

L’any 1984 la ISO (Organització mundial de normalització) llença el model de xarxes OSI (Interconnexió de sistemes oberts) per estandarditzar el desenvolupament de la tecnologia de Networking .


Consta de 7 capes. El següent esquema mostra el nom de les capes, les PDU (Protocol Data Unit) de cadascuna i organitza els dispositius que s’han estudiat en cadascun d’elles.


OSI.png


En el procés de transmissió cada capa rep la PDU de la capa superior, li afegeix la seva informació i la passa a la capa inferior fins arribar a la capa física i la transmissió bit a bit pel medi.


En el procés de recepció es reconstrueix el missatge, es fa la recepció bit a bit i cada capa fa el tractament de la PDU de la capa inferior, treu la informació que ha afegit la seva capa homònima i li passa la seva PDU a la capa superior fins obtenir el missatge original.


Host A
Host B
Aplicació Dades Aplicació
Presentació Dades Presentació
Sessió Dades Sessió
Transport Segments Transport
Xarxa Paquets Xarxa
Enllaç de dades Trames Enllaç de dades
Física Bit Física


7 Aplicació Serveis de xarxa a les aplicacions : Mail, transferència de dades, emulació de terminals, etc...
6 Presentació Presentació de dades : Gestiona el format i la estructura de les dades. Escull la representació (ASCII, EBCDIC, complement a 1, a 2), compressió de dades, criptografia.
5 Sessió Comunicació entre Hosts : Gestiona les sessions entre aplicacions y gestiona el flux.


Si la transmissió es en les dues direccions alhora, si només és en una a qui li toca el torn.


Pot establir punts de verificació per si falla transferència no s’hagi de repetir sencera.

4 Transport Connexions d’extrem a extrem :És el primer nivell directament entre origen i destí, transporta la informació d’un a l’altre. (Fer dibuix, dues LAN’s, un host d’una transmet a un host d’una altra passant pels routers)


S’ecarrega d’acceptar les dades de les diferents comunicacions (Aplicacions) y enviar-les a través d’un única canal.

3 Xarxa Direccionament i determinació de la millor ruta : Gestiona la interconnexió de xarxes de diferents tipus. Per exemple aquí trobem el protocol IP d’Internet.
2 Enllaç de dades Control d’enllaços i accés al medi : Controla que la transmissió sigui fiable i el flux a una velocitat correcta.
1 Física Transmissió binaria : Si s’envia un 0 s’ha de rebre un 0. S’inclouen els diferents mitjans de transmissió binària.